Župni oglasi: 30. N. K. G., 24.10.2021.

Župni oglasi: 30. N. K. G., 24.10.2021.

Trideseta nedjelja kroz godinu – 24.10.2021.

Listopadska pobožnost: U listopadu smo do sada imali pobožnost krunice i slavili Misna slavlja u 18,00 sati. Tako ćemo nastaviti i u ovom tjednu. Listopadske pobožnosti završit ćemo s Misnim slavljima u slijedeću nedjelju.

Misa u Riđici: U subotu, 30. listopada u 15,00 sati bit će sv. Misa u Riđici. Mise i pobožnost krunice u župnoj crkvi neće bit.

Misna slavlja na Svi svete, 1.11.2021.
– Župna crkva u 8,00 sati
– Aladinići u 11,00 sati
– Kruševo u 15,00 sati

Misna slavlja i molitve za pokojne na Dušni dan 2.11.2021.

mjesto Satnica Misa i molitva za pokojne
Pješivac Greda – Ćemalovina 8,00 Sveta Misa
Pješivac – Novo groblje 9,00 molitva i  odrješenje
Borojevići 10,00 molitva i  odrješenje
Poprati 11,00 molitva i  odrješenje
Radimlja – kod spomenika 12,00 Molitva, odrješenje, polaganje vijenaca, pjeva: „Angelus“
Centar grada – kod spomenika 13,00 Molitva, odrješenje, polaganje vijenaca
Stolac  – Novo groblje (Vidovo Polje) 14,00 molitva i  odrješenje
Stolac – Staro groblje (Grahovišta) 15,00 molitva i  odrješenje
Župna crkva 16,00 Sveta Misa, pjeva: „Angelus“
Spomenik kod crkve iza Mise molitva i  odrješenje

 

Potpuni oprost za pokojne o Dušnom danu: Može se primijeniti od 1. do 8. studenoga za duše u čistilištu, ako se dnevno pohodi groblje i pomoli za pokojne. Na Dušni dan vjernici mogu u svim crkvama dobiti potpuni oprost, koji se namjenjuje za pokojne, ako se ispune propisani uvjeti: pohod crkvi uz ispovijed i pričest, te Očenaš na nakanu Svetoga Oca.

Radimlja: Na Radimlji su stradali hrvatski vojnici i civili u poraću Drugog svjetskog rata. Komunističke vlasti su ih svrstane u kolonama „Križnog puta“ od Bleiburga progonili u različitim pravcima po bivšoj komunističkoj državi. Jedan dio, oko 10,000., došao je do Mostara u Sjeverni logor. Iz Sjevernog logora, u više dana i noćiju, su voženi kamionima u više pravaca po Hercegovini i ubijani. Većina ih je prevezena na Radimlju. Pored nekropole na Radimlji su ubijani, bacani u vododerinu i zatrpani zemljom.
Na Radimlji kod spomenika pomolit ćemo se za poginule i ubijene hrvatske vojnike i civile, a predstavnici Županije, Općine i Udruga proistekle iz dosadašnjih ratova položit će vijence.
Preporučujemo da se u utorak, 2. studenoga, na Dušni dan, u 12,00 sati okupimo na Radimlji.
Bilo bi dobro da ponesemo sa sobom svijeće i lampinjone koje ćemo upaliti na Radimlji kod spomenika.
Molim ministrante i svu školsku djecu da se okupe oko spomenika.

Spomenik poginulim braniteljima u Obrambenom ratu u Centru grada: Preporučujem da s Radimlje pođemo spomeniku u Centru grada, pomoliti se za sve poginule i ubijene branitelje i civile u Obrambenom (Domovinskom) ratu

Spomenik kod župne crkve podignut poginulim i nestalim župljanima župe Stolac u Drugom svjetskom ratu: Na Dušini dan, u utorak, 2. listopada na svršetku Mise koju ćemo slaviti u župnoj crkve u 16,00 sati, poći ćemo spomeniku ispred crkve, prisjetiti se poginulih i nestalih župljana Stoca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Očišćenost groblja: U protekla dva mjeseca obilazeći groblja župe, primijetio sam da se groblja lijepo održavaju, a grobovi čiste i uređuju. Bilo bi lijepo da se tako nastavi.

Bogoslov Nikša Pavlović iz župe Neumski Gradac, bit će ređen za đakona u mostarskoj katedrali u subotu, 30. listopada u 11,00 sati. Pomolimo se za Nikšu, za sve naše bogoslove i sjemeništarce.

Ženidbeni oglasi: ženi se Ante Vujnović sin Milenkov i Ivanke r. Pijević i uzima Josipu Penava kćer Jozinu i Mire r. Jurišić iz Posušja. Vjenčanje je predviđeno 29. listopada u Posušju. Mladencima neka dobri Bog blagoslovi brak.

Aladinići: Patron župe na Aladinićima su Svi sveti. Trodnevnica – duhovna priprema započinje u petak 29. listopada. Preporučujem da i mi sudjelujemo na pobožnostima i liturgijskim slavljima na Aladinićima.

Sveti Luka na Komanjem brdu – 2021.

Sveti Luka na Komanjem brdu – 2021.

Sveti Luka evanđelist je zaštitnik mještana Komanjeg brda. Povodom sv. Luke slavili smo Misno slavlje u grobljanskoj kapelici 18. studenoga. Mlađi su čitali liturgijska čitanja i ministrirali; sve liturgijski kao u „katedralnim pontifikalnim Misama“.

Sve je bilo lijepo organizirano; u Misnom slavlju i druženju poslije Mise ispred groblja u ugodnoj okupljenosti oko stola. Kako i valja, tako je bilo i na Komanjem brdu: Svatko je ponio „po štogod“ od kuće, a zapaljena je vatra za mirisno osvajajući roštilj.

Sakupilo se četrdesetak osoba. Sve su to bili „nekadašnji“ stanovnici Komanjeg brda, njihova rodbina i prijatelji. Sada imamo na Komanjem brdu samo jednu stalno živuću obitelj.

Hvala onima koji su sudjelovali na čišćenju puta od Stoca prema Komanjem brdu, te groblja i kapelice.

 

 

Predstavljanje knjige Stojana Raguža – Gunjinovića „Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka XVII do kraja XX stoljeća“

Predstavljanje knjige Stojana Raguža – Gunjinovića „Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka XVII do kraja XX stoljeća“

U srijedu, 20, listopada u 20,00 sati u „Pastoralnom centru“ sudjelovali smo u predstavljanju knjige Stojana Raguža – Gunjinovića „Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka XVII do kraja XX stoljeća“. Predstavljanje je organizirala Matica Hrvatska Stolac i Općina Stolac.

 

Jesensko proljeće u Stocu 2021.

Jesensko proljeće u Stocu 2021.

Dvorište župne kuće ukrašeno ljepotom rascvala cvijeća, kao u proljeće… Neka i naše duše budu lijepe i ugodne Bogu i ljudima kao ljepota dvorišnog cvijeća…

 

„Dani kruha i plodova zemlje“ Osnovne škole Stolac

„Dani kruha i plodova zemlje“ Osnovne škole Stolac

Ravnateljstvo škole skupa s ravnateljicom, učiteljima i učenicima organizirali su u centru grada, u petak, 15. listopada manifestaciju „Dani kruha i plodova zemlje“. Bilo je planirano da manifestacija bude ispred kafića Korona, ali zbog kiše organizirana je pod nadstrešnicom kafića Rafaelo. Uz kišu, ali opet vedro i veselo, kao da i kiša ne pada odvijala se navedena manifestacija.

 

„Dani kruha i plodova zemlje“ Dječjeg vrtića Stolac

„Dani kruha i plodova zemlje“ Dječjeg vrtića Stolac

U srijedu, 20. listopada u centru grada, ispred caffe bara „Corona“ ravnateljica i tete našega „Dječjeg vrtića“ organizirali su manifestaciju „Dani kruha i plodova zemlje“. U zajedništvu i prijateljevanju naših najmlađih župljana sudjelovali su njihovi roditelji, bake, djedovi, prijatelji i rodbina. Bilo je lijepo biti s radosnom i veselom djecom. Neka ih dobri Bog poživi.

 

Župljani župe Buhovo (Bovo) u Stocu

Župljani župe Buhovo (Bovo) u Stocu

U subotu, 16. listopada pohodili su nas župljani župe Buhovo (Bovo) sa svojim župnikom don Damirom Pažinom. Njihov pohod pogledajte na fotografijama.

 

Župni oglasi: 30. N. K. G., 24.10.2021.

Župni oglasi: 29. N. K. G., 17.10.2021.

Dvadeset i deveta nedjelja kroz godinu – 17.10.2021.

Komanje brdo: U ponedjeljak, 18. listopada je sv. Luka – Lučindan. Misno slavlje na Komanjem brdu bit će u 11,00 sati.

Sv. Luka u Ilićima u Mostaru: U župi Ilići u Mostaru, u ponedjeljak, 18. listopada slavi se patron župe sv. Luka evanđelist. Zbog Misnog slavlja kojega ću u 18,00 sati predslavit u Ilićima kod nas neće bit večernje Mise i pobožnost krunice. Kad već nećemo slaviti Misu i krunicu zajedno, krunicu možete izmoliti sami, a u Misnom slavlju u Ilićima bit ćete mi u molitvi i preporuci Svemogućem Bogu. A povodom sv. Luke s dijelom župne zajednice slavit ćemo svetu Misu na Komanjem brdu.

Biskup Petar u Stocu: U slijedeću nedjelju doći će nam u pastoralni pohod biskup Petar. Povodom biskupova dolaska slavit ćemo dvije Mise: u 8,00 i 11,00 sati. Biskup će predslavit Misu u 11,00 sati. Ako bude prihvatljivo vrijeme u crkvu ćemo ući u procesiji s ministrantima, ako ne tada ćemo iz sakristije ići na oltar. Pjevat će zbor „Mladi“. Molio bih čitače i ministrante da se pripreme za Misno slavlje.

Misijska nedjelja: Slijedeća nedjelja je Misijska nedjelja. Kolekta – lemuzina koja se sakupi određena je za potrebe Misija.

Misa u Riđici: U subotu, 30. listopada u 15,00 sati bit će sv. Misa u Riđici. Povodom Mise u Riđici, da ne bude „na vrat na nos“ Mise u župnoj crkvi u 18,00 sati neće bit.

Listopadska pobožnost: Svakodnevno, osim ako nije drugačije naglašeno nastavljamo s listopadskom pobožnosti. Ne dopuštajte da školska djeca ne dolaze na krunicu, jednako krizmanici, prvopričesnici i ostali.

Bogoslov Josip Marković: U slijedeću nedjelju, 24. listopada, u sarajevskoj katedrali u 10,30 bit će zaređen za đakona bogoslov Josip Marković. Josip je rođen u župi Lug Brajkovići, sarajevska nadbiskupija. Dio njegove rodbine i obitelji živi u našoj župnoj zajednici. Skupa s rodbinom i obitelji radujemo se Josipovu ređenju, a molimo Boga za njegove službe u Crkvi. Neka mu bude blagoslovljeno.

Folklor: Ove godine je 19. obljetnica folklora. Folklorna skupina osnovana je 20. listopada 2002.

Matica hrvatska Stolac: Matica hrvatska Stolac i Općina Stolac u srijedu, 20. listopada u 20,00 sati u Biskupijskom centru Sarsenterumu (Pastolrani centar) organizira predstavljanje knjige Stojana Raguža – Gunjinovića „Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka XVII. do kraja XX. stoljeća. Organizatori pozivaju a Župni ured preporučuje da pođemo na predstavljanje.

Župni oglasi: 30. N. K. G., 24.10.2021.

Župni oglasi: 28. N. K. G., 10.10.2021.

Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu – 10.10.2021.

Župni oglasi

Misa u slijedeću subotu 16. listopada: U slijedeću subotu je vjenčanje u 17.00 sati, ako bi bila krunica i Misa u 18.00 sati bila bi stiska s vremenom, zato će krunica i Misa bit u 18.30 sati.

Krunica i Misa: S pobožnošću krunice i Misnog slavlja nastavljamo u 18,00 sati, osim u slijedeću subotu kada će Misa i krunica bit u 18,30 sati.

Krunica, Misa i školska djeca: Molio bih da sva školska djeca redovito dolaze na krunicu. Nije riječ o prisili djece na moljenje krunice, nego privikavanje djece na molitvu i na pobožnost.

Biskup Petar u Stocu: Biskup Petar doći će u Stolac u nedjelju 24. listopada i predslavit će sv. Misu u 11,00 sati. Za tu zgodu molio bih zbor „Mladi“ da preuzme pjevanje Mise, voditelje čitača i ministranata da obrate pozornost na određivanje čitača i ministranata. Povodom biskupova dolaska slavit ćemo Misu u 8,00 i 11,00 sati. Mise u 9,30 neće biti.

Komanje brdo: Misa na Komanjem brdu bit će na sv. Luku 18. listopada u 11,00 sati.

Čitači za vrijeme Mise: Od slijedeće nedjelje započet ćemo čitanje nedjeljnih čitanja s devetim razredom.

Za crkvu su dali: Obitelj Čoko povodom smrti i pokopa Jolentine – Jole Čoko za crkvu su dali 350 maraka.

Ženidbeni oglasi: Ženi se Vlatko Raguž sin Brankov i Slađane r. Matić iz Aladinića i uzima Manuelu Krišto, kćer Jakovljevu i Sonje r. Plavčić iz Busovače. Vjenčanje predviđeno 16. listopada u 17.00 sati. Mladencima neka Bog blagoslovi brak.

Ženidbeni oglasi: Ženi se Hrvoje Marijanović sin Tihomirov i Jelene r. Batulović iz Stoca, i uzima Lauru Pažin kćer Milenkovu i Ankice r. Meljanac s Rotimilje. Vjenčanje predviđeno 16.10.2021. Mladencima neka Bog udjeli blagoslovljen brak.

Pokojnici: U prošlim danima umrla je opremljena svetim sakramentima Jolentina – Jola Čoko. Za nju ćemo se pomoliti.

Župni oglasi: 30. N. K. G., 24.10.2021.

Župni oglasi: 27. N. K. G., 03.10.2021.

Dvadeset i sedma nedjelja kroz godinu – 3.10.2021.

Župni oglasi

Listopadske pobožnosti: Nastavljamo s listopadskim pobožnostima. Misa i krunica započinju u 18,00 sati. Pored krunice u crkvi preporučujem moljenje krunice u privatnim molitvama u tijeku listopada.

Listopadska pobožnost i školska djeca: Sva školska djeca trebaju dolaziti na Misna slavlja i listopadsku pobožnost. Bilo bi dobro da djeca sjedaju po razredima u crkvi.

Predmolitelji krunice u listopadu: Predmolitelji krunice u listopadu bit će ovogodišnji krizmanici.

Sv. Franjo u Rašeljkama: U župi Rašeljke na Buškom Blatu u ponedjeljak, 4. listopada slavi se sv. Franjo Asiški. Zbog Misnog slavlja kojega ću u Rašeljkama predslaviti kod nas neće bit večernje Mise i pobožnosti krunice. Preporučujem da krunicu izmolite sami.

Crkva na kamenu: Na ulazu u crkvu nalazi se novi broj Crkve na kamenu.

Darovatelji za crkvu: Ljuba Serdar povodom pokopa Mate Serdara, 100 maraka

Ženidbeni oglas: Ženi se Valentin Andrić sin Šime i Maline r. Vukančić iz Bulčića – Kraljeva Sutjeska i uzima Martinu Medjimorec kćer Zatkovu i Slađane r. Stamenković iz Karina, župa sv. Male Terezije Karin, vjenčanje predviđeno 9. listopada u 11,00 sati. Mladencima neka Bog blagoslovi brak.

Pokojnici: U prošlim danima umro je Mato Serdar, opremljen je svetim sakramentima. Za njega ćemo se pomoliti.