• 1
  • 2
  • 3

ILINDAN: Pozdrav nadbiskupu i ostalim gostima i vjernicima na Ilindan, 20. srpnja 2011.Preuzvišeni oče nadbiskupe, braćo svećenici, dragi Božji narode. Prije više od  godinu i pol dana, čim se zaredio u Mostarskoj katedrali 23. siječnja 2010. uputio sam nadbiskupu Petru usmeni poziv u ime biskupa Ratka, u svoje osobno ime i u ime čitave župe Stolac, da nam dođe danas predvoditi Misno slavlje na dan Sv. Ilije Proroka zaštitnika župe, grada i općine.

Nadbiskup je odmah rado prihvatio poziv, a za svaku sigurnost čuli smo se mi još nekolika puta, utvrdismo detalje i evo danas nadbiskupa i Papinog nuncija mons. Petra Rajiča  s nama u Stocu… Pred nama je mlad nadbiskup 1959. godište, naše gore list, porijeklom iz Doljani iako rođen i odrastao u Kanadi, Papin nuncij na Arapskom poluotoku. Imali smo sreću 31. svibnja ove god. gledati ga s ponosom na Hrvatskoj RT u 60-minutnom dokumentarnom filmu o nunciju Rajiču, ali to nije sve, ima jedan poseban i važan detalj u njegovu imenovanju koji je nama u Stocu posebno drag i koji ga čini specifično našim, a to je da ga je Sv. Otac imenovao naslovnim nadbiskupom Sarsenterskim, a ta biskupija po svoj prilici i po mišljenju mnogih naših uglednih povjesničara imala je svoje sjedište u VI. st. u našemu gradu Stocu. Zato danas s ponosom pozdravljamo našeg stolačkog nadbiskupa mons. Petra Rajiča...

Vi danas oče nadbiskupe dolazite u svoj grad i u svoju starodrevnu Sarsentersku nadbiskupiju. Mi u Stocu vjerojatno nećemo imati priliku pozdraviti Sv. Oca Papu, ali Vi ste Papin nuncij, Papin veleposlanik, Papin predstavnik, bivši Papin tajnik, mi u Vama danas gledamo Papu, pa kad se prvi put susretnete s Papom prenesite mu naše pozdrave i želje i recite mu da u Stocu postoji jedna zdrava katolička grana na stablu hrvatskog naroda koja drži do svoje vjere do katoličkih načela i do Sv. Oca Pape. Mi ga volimo, poštivamo, njegove riječi slušamo i primamo i za nj se Bogu molimo. Oče nadbiskupe drago nam je da ste danas među nama, svoj među svojima i što ste pored svih svojih obveza, rado prihvatili naš poziv doći među ovaj vjerni Božji narod u Stolac. Počašćeni smo Vašim dolaskom pa Vam s ponosom uime ovog vjernog kršćanskog puka i nazočnog svećenstva kličem: Oče nadbiskupe dobro nam došli. U znak dobrodošlice naši Vam mladi uime svih nas poklanjaju: sliku našeg grada Stoca, vjerojatnom sjedištu Sarsenterske biskupije, neka Vam ova slika, izrađena u stolačkom studiju „Foto Raguž“,  bude uspomena na Vaš prvi službeni dolazak u Stolac, a nadamo se, ne i posljednji i neka ova slika zauzme neko istaknuto mjesto u Vašem Uredu, koja će Vas trajno podsjećati na ovaj pohod i na Vaše imenovanje naslovnim nadbiskupom Sarsenterskim.

- Pozdravljam svu braću svećenike koncelebrante i ostale nazočne i zahvaljujem svima koji su ovih dana za vrijeme trodnevnice ispovijedali, predvodili pobožnost, misno slavlje i propovijedali. Braćo svećenici dobro nam došli.

- Pozdravljam časne sestre, bogoslove i sjemeništarce.

- Pozdravljam sve organizatore Ilindanskih dana u našem gradu, Općinsko poglavarstvo, te predstavnike civilne, vojne i policijske vlasti, kao i sve hodočasnike, goste i prijatelje.

- Pozdravljam sve nazočne hrvatske medije, radio i televiziju, te novinare svjetovnog i crkvenog tiska.

- Pozdravljam sve vas dragi vjernici, štovatelji Sv. Ilije iz ove i ostalih župa, te iz svih krajeva odakle, ne svojom voljom dođoste na ove prostore. Ovdje smo svi jedno i zajedno i tako i ostanimo.

- Pozdravljam naše drage iseljenike, koji ovih dana dođoše sa svih strana i kontinenata na svoja rodna ognjišta povodom blagdana Sv. Ilije. Svi se danas ovdje osjećajmo doma, svi smo ovdje jedan hrvatski narod u krilu Svete Katoličke Crkve. Pozdrav svima!

A sada oče nadbiskupe, danas na ovaj veliki dan Sv. Ilije Proroka započnite ovu sv. Misu i u   nju uključite sve nas ovdje okupljene, naše pokojne i poginule, našu sadašnjost  i   budućnost, da nam Bog,  po zagovoru Sv. Ilije Proroka, dade blagoslov, mir, slogu i jedinstvo, a vama braćo i sestre svima kličem: Dobro došli na ovo sveto Ilindansko slavlje!