• 1
  • 2
  • 3

Snijeg u Stocu 2021.U nedjelju, 17. siječnja 2021. u večernjim satima zabijelio se Stolac, na opće iznenađenje svih Stočana, a na veliku radost stolačkih mališana. Snijeg nije dugo padao i samo je pokrio zemlju, ali dovoljno da se osjeti zima i u Stocu. Zabijelilo se i župno dvorište, kao i župni voćnjak, ali je lijepo bilo pogledati zabijeljenu i svu stolačku okolicu.

U posljednje vrijeme snijeg se rijetko pojavljuje u Stocu, jer imamo lijepu i blagu mediteransku klimu, svega smo 60 n/m, pa snijeg znade pasti na Hvaru, a ne bude ga u Stocu. Ovaj je baš donio lijep zimski ugođaj. Pozdrav i blagoslov svima iz bijeloga Stoca!

Bogojavljenje – Sveta Tri Kralja - Vodokršte u Stocu 2021.U srijedu, na Bogojavljenje, 6. siječnja 2021. u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka bilo je vrlo lijepo i svečano. Puna crkva naroda i plato pred crkvom, pun kor pjevača, pun oltar ministranata, puni Mali oltari školske djece, a dan kišan, ali pogodan za privući u crkvu sve ljude dobre volje. Ovako veliki skup puka Božjega privukao je stari katolički običaj: „blagoslova soli i vode“ koje vjernici nakon blagoslova nose svojim kućama, te blagoslivljaju kuće, staje, torove, ljanjike, polja, njive, usjeve i sve ono što služi ljudskome rodu.

Nova Godina – Marija Bogorodica  u  Stocu  2021. Na Novu Godinu, 1. siječnja 2021. sveto misno slavlje u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u 11,00 sati, predvodio je i prikladnu propovijed održao okupljenom kršćanskom puku, stolački župnik don Rajko Marković. Na početku misnog slavlja, u dobro popunjenoj crkvi, a svijeta je dosta bilo i vani pred crkvom, sve nazočne vjernike, pozdravio je stolački Dumo i zaželio svima sretnu i blagoslovljenu Novu 2021. godinu.

Pod sv. Misom, čitali su mladi iz stolačke župe, pjevanje za vrijeme sv. Mise predvodio je stolački župni Mješoviti zbor „Mladi“, a čitava crkva složno i glasno prihvatila, župni ministranti, svojom službom oko oltara uveličali su misno slavlje.

Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su i ove godine vrlo intenzivno. Čitava se župa aktivirala, a posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim dumom Rajkom. Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, mladi su postavili i okitili veliki bor, a poslije smo aranžirali i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Ove godine, na Badnju večer nije bilo uobičajenog „Božićnog koncerta“ pred Ponoćku, radi pandemijske situacije, pa je tako i termin Ponoćke s ponoća prebačen na 20,00 sati, što je svijet vrlo razumno prihvatio i na vrijeme došao u crkvu i pred crkvu, tako da su i crkva i crkveno dvorište bili dobro popunjeni. Dumo je prije sv. Mise s ambona pozdravio okupljene vjernike, zaželio im sretnu Badnju večer i najavio program večeri. Nakon toga zazvonila su sva tri župna zvona i obznanila svečano sveto misno slavlje pod kojim će se proslaviti rođenje Sina Božjega.

Božićna čestitka stolačkog župnikaSretan Božić i blagoslovljenu Novu 2021. godinu želim svim svojim župljanima i prijateljima u župi, Domovini i po svijetu, te na sve zazivam Božji blagoslov.
Svim čestitarima, koji su ovih dana Božić i Novu 2021. godinu čestitali Dumi i čitavoj župi Stolac, iskreno zahvaljujem i uzvraćam čestitkama i dobrim željama na isti način!
Don Rajko Marković, župnik