Kontakt Info

Župa sv. Ilije Proroka

Zrinsko-Frankopanska bb
BiH - 88360 Stolac

tel.: +387 (0) 36 853 005
fax: +387 (0) 36 853 005
mob: +387 (0) 63 357-111
e-mail: rajko.markovic@tel.net.ba

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17 
79.6%Bosnia And Herzegovina Bosnia And Herzegovina
9%Croatia Croatia
3.8%United States United States
2.2%Bulgaria Bulgaria
1.6%Germany Germany
0.6%Sweden Sweden
0.3%Russian Federation Russian Federation
0.3%Serbia Serbia
0.3%Australia Australia
0.3%Austria Austria

Danas: 110
Jucer: 121
Ovaj tjedan: 110
Prošli tjedan: 500
Ovaj mjesec: 1847
Prošli mjesec: 2146
Ukupno: 133052
STOLAC: Blagoslov vitraja PDF  | Ispis |  E-mail

STOLAC: Blagoslov vitrajaU nedjelju, 19. lipnja 2016., u Stocu je bilo posebno svečano. Župnik don Rajko pozvao je biskupa Ratka iz Mostara da predvodi Misno slavlje, uputi puku pastirsku riječ i blagoslovi 15 novih vitraja postavljenih na svih 15 prozora župne crkve u Stocu.

Biskup je s tajnikom don Marinom pohodio u nedjelju popodne župnika, te s njime pošao u župnu crkvu koju su za ovu prigodu uredile sestre milosrdnice. U 18.00 sati zazvonila su sva tri župna zvona i procesija se iz sakristije uputila prema glavnomu oltaru. Vani je kiša rosila. Oko oltara okupilo se oko tridesetak obučenih ministranata, tajnik don Marin, župnik don Rajko i na kraju voditelj slavlja biskup Ratko. Procesiju je pratila ulazna pučka pjesma: „Spasitelju dobri Isukrste“, koju je intonirao Veliki župni zbor „Mladi“ s kora, a čitav puk složno prihvatio i pjevao. Na početku sv. Mise župnik je pozdravio biskupa i sve nazočne te izrazio radost u povodu ovoga svečanog događaja:

„Trebalo je godinu i pol dana razgovora, dogovora, obilazaka, sređivanja ideja, prikupljanja novčanih sredstava da bismo danas ugledali našu stolačku svečaricu okićenu kršćanskim svecima i hrvatskim duhovnim velikanima.

Lađu naše župne crkve nose četvorica svetih evanđelista: Matej, Marko, Luka i Ivan. Kada se uđe u crkvu, s lijeve strane na malom oltaru sv. Josipa nalaze se dvojica velikana: sveti Ivan Pavao II., papa, i blaženi Alojzije Stepinac, kardinal, kojega je sv. Papa proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, a uskoro očekujemo i njegovo proglašenje svetim. Na desnom malom Gospinu oltaru stoje vitraji hrvatskih mučenika: sv. Nikole Tavelića i sv. Marka Križevčanina. U oltarištu, kako gledamo od ulaznih vrata, nalaze se desno: vitraj našega zaštitnika sv. Ilije Proroka i lijevo: vitraj naše suzaštitnice župe Male Gospe, koja je u rukama svoje majke sv. Ane. Iza oltara vitraj je naše župne crkve i slika Gospe Vidoštačke koja se nalazi na pročelju svih crkava Trebinjske biskupije. U sakristiji je naš budući hercegovački blaženik Petar Barbarić, a kor nose na dva vitraja - prozora četvorica anđela koji sviraju na poznatim glazbalima. Sve nas s velike rozete s portala crkve prati i posvećuje Duh Sveti u obliku goluba, koji nam šalje svoje darove preko  plamenih jezika.

Sve je vitraje uradila i u našu crkvu prošli tjedan postavila umjetnička kuća „Atelje Stanišić“ iz Sombora, Vojvodina, koja kroz 110 godina neprekinuta umjetničkog rada uređuje brojne crkve i kulturne ustanove po čitavu svijetu.

Zahvaljujući našim župljanima i dobrotvorima u domovini i po svijetu, nije nas bilo strah upustiti se u ovaj veleban umjetnički pothvat. Nismo ga još posve podmirili, ali se uzdamo u Božju providnost da će do kraja ove godine sve biti riješeno“ – završio je svoju uvodnu riječ župnik.

Biskup je pozvao narod na kajanje, za oltarom izmolio blagoslovnu molitvu, te prošao crkvom i blagoslovljenom vodom blagoslovio sve vitraje. Čitanja i molitvu vjernika pročitali su stolački mladi. Psalam i Aleluju otpjevala je „Klapa 6“ koji su ujedno i župni ministranti. Poslije Evanđelja biskup je izrekao prigodnu propovijed na temu nedjeljnoga Evanđelja: o ispovijesti vjere sv. Petra apostola u Isusa kao Mesiju te o Isusovu tumačenju da Mesija, po Očevu planu, treba patiti, umrijeti i od mrtvih uskrsnuti.

Za vrijeme sv. Pričesti svi su vjernici, predvođeni pjevačima s kora, pjevali euharistijsku  pjesmu: „Zdravo Tijelo Isusovo“, koja u ljudskim srcima pobuđuje i poštovanje i pobožnost.

Prije završna blagoslova don Rajko je zahvalio Bogu na ovoj bogatoj liturgijskoj večeri, darovateljima na velikodušnosti, vjerničkomu puku na sudjelovanju, a biskupu posebno zato što je došao i pod sv. Misom blagoslovio 15 vitraja, koji će od sada krasiti stolačku župnu crkvu.

Biskup je čestitao župniku i župljanima na postavljenim vitrajima koji predstavljaju kršćanske svece i duhovne velikane hrvatskoga naroda.

Poslije sv. Mise Hrvatsko kulturalno umjetničko društvo „Stolac“ povelo je pred crkvom pučko slavlje, a narod se počastio osvježavajućim pićem koje su posluživali stolački mladići.

Preuzeto: www.md-tm.ba

STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja

VITRAJI

STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja STOLAC: Blagoslov vitraja

 

VIDEO: Gospin plač - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Gospin plač" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Video: Zdravo Tijelo Isusovo – Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Zdravo Tijelo Isusovo" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

VIDEO: O mila Majko nebeska - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"O mila Majko nebeska" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Sv. Misa iz Stoca na YouTube-HRT

Sv. Misa iz Stoca 03.03.2013. dostupna na youtube-u

Sv. Misu i portret grada i župe možete pogledati i/ili preuzeti OVDJE!

Home O župi Crkveni vitraji